Mindszenty József pere

Mindszenty József pere

Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Magyarország hercegprímásának pere. Róma, 1949.

A könyv 1948. december 28-a és 1949. február 20-a közötti vatikáni dokumentumokat, nyilatkozatokat, tiltakozásokat, állásfoglalásokat tartalmaz Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Magyarország hercegprímásának letartóztatásáról és peréről.

Tartalmazza többek között a pápa, XII. Pius levelét a magyar püspökökhöz, amelyben dicsőséggel emlékezik meg a katolikus Magyarországról, és felszólítja a főpapokat apostoli hivatásuk hű gyakorlására még a halállal szemben is:

,,Ezért, Tisztelendő Testvérek, atyai szívvel élénken részt óhajtunk venni a ti fájdalmatokban és szomorúságtokban. Az Úr nevében intézzük hozzátok buzdító szavainkat, hogy amint azt mindig tenni szoktátok, úgy különösen most a jelen súlyos szerencsétlenségben, folytassátok kitartó gondossággal, egyesült értelemmel, egyesült szívvel és egyesült munkálkodással apostoli hivatástok gyakorlását, mindig megemlékezve arról, hogy az Egyház szabadságáért és szent jogaiért nemcsak fáradságot és szenvedést kell elviselni, hanem a halált is, amikor az szükséges. Bízunk benne, hogy önként és készséges tevékenységgel fogtok eleget tenni atyai felszólításunknak és hogy az egész, nekünk annyira kedves katolikus Magyarország, melynek története dicsőségtől ragyogó az Egyház évkönyveiben, méltó lesz önmagához a jelen pillanat gondterhelt és nehéz eshetőségei közepette, sőt még a keresztény bátorság példáját is tudja majd adni a többi népeknek.”

A könyve teljes szövege letölthető PDF formátumban:

Letöltés

(A borító nagyításához kattintson a képre!)


Vissza

 
Szemle


mindszenty
imalanc
pantheon
tarsasag
emlekerem
osztondij
tamogatas
kapcsolat
elerhetoseg
 
 

Ma 2020. január 25. szombat, Pál napja van.

hir
kep
hang
film
dokumentum
gondolat
emlekhely
szemle
archivum
 
 

Legutóbbi frissítés:
2019.07.31. Gondolat
Mindszenty öröknaptár
<<  Január  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
  
  

Mindszenty József bíboros, herceprímás, esztergomi érsek címere