20. Mindszenty emléktúra

2016. május 21.

Vasváron a kolostor melletti kis parkban korán gyülekeztek a résztvevők. Csodálatos napnak ígérkezett, sütött a Nap.

(Nagyításhoz kattintson a képrekre!)

Tizenkilenc éve mikor elkezdtük a megemlékezést 1997. március 29-e volt, bíboros úr születésnapjához időzítettük e meg emlékezést. Szép márciusi nap volt, de korainak találták ezt az időpontot. Aztán választottuk a halál napjához közel eső szombatot, majd kialakult a végleges időpont május harmadik szombatja.

Az indulók baráti beszélgetéssel töltötték az időt, míg elindultak.

Idén Nagykanizsaiak több mint ötven fővel érkeztek. Ők zarándokként kívántak indulni. Hoztak zászlókat, keresztet és tisztelendő atya kísérte őket. Nyolc órakor megindult a menet, énekszótól s gyermek zsivajtól hangos Vasvár Oszkó felé vezető utcája. Aszfaltozott úton haladt a menet a volt oszkói vasútállomás felé, majd a Katonák útját elérve már Jeli felé haladt a karaván. Akác illat övezte az utat, méhek szorgosan gyűjtötték a mézet. Pár kilométeres gyaloglás után letértek Jeli felé vezető útra.

Nyitott kapu várta a vendégeket. Jeliben nem volt kijelölt útvonal. Ott mindenki annyi időt tölthetett el amennyit gondolt, hogy sikeresen végig járja az utat. Pompázott a kert. A rhododendronok (havasszépe) illatával és csodálatos színeivel kápráztatták el a sétálókat. Új kilátó, mozgáskorlátozottak, vakok gyengén látók részére kialakított ösvény is található a kertben.

Főkapun hagyták el a csodálatos arborétumot. Sokan mondták, hogy ide vissza kell térni!

Erdészet ajándéka, hogy ingyenesen tehették meg ezt a sétát. Borhordó út következett. Ezen az úton szállították régen a balatoni bort nyugatra. Csillaghegyi résznél érkeztek az oszkói szőlőhegybe. Zsuppfedeles, boronafalu pincék mellett haladt az út. A hegypásztorok "tanyájához" értek, ott pihenhettek megkapták a második ellenőrző pecsétet. Nagy sürgés volt, mert a másnapi Orbán napi vigadalomra készültek. A hegyi kápolna mellett elhaladva hagyták el a hegyet. Keresztezték a Borhordó utat, s már a cél felé tartottak.

Beérve a csehimindszenti hegybe hatalmas gesztenyefák mellett mentek tovább. Bíboros úr családjának birtoka mellett folytatódott az út. Szomorúan vették tudomásul, hogy napokban hatalmas fagy pusztította el az idei termést.

Következett a cél a Napközi otthon. Ott zsíros kenyér, tea és a felnőtteket vörös bor várta.

Mindenki megkapta az emlék kitűzőt és az emléklapot.

A cserépkályhára feltűzött 19. túra statisztikai adatait olvashatták. Eddig 3061 fő érkezett, ezt 195 fővel emelte az idei emlékezés. Kiss Ilona most 15. alkalommal látogatott meg bennünket.

Résztvevők között tallózva Vasvár, Szombathely, Kám, Püspökmolnári, Csehimindszent, Bérbaltavár, Sárvár, Békéscsaba település neveit olvashatták. Tápiószele és Nagykanizsa több alkalommal autóbuszos vendégeket hozott.

Befejezésül megtekintették Mindszenty bíboros úr felújított szülőházát, a benne elhelyezett kiállítással.

A szintén újjá varázsolt templomban Déri Péter atya ismertette a templom történetét és bíboros úr életét.

Nagykanizsaiak tisztelendője, Roca Dániel szentmisét celebrált.

Végül Mindszenty bíboros úr szobrát koszorúzták meg énekelték el a szózatot (himnuszt a templomban énekelték) és egyházi énekkel emlékeztek.

Benke Tibor    

     

     


Vissza

 
Hír


mindszenty
imalanc
pantheon
tarsasag
emlekerem
osztondij
tamogatas
kapcsolat
elerhetoseg
 
 

Ma 2020. január 21. kedd, Ágnes napja van.

hir
kep
hang
film
dokumentum
gondolat
emlekhely
szemle
archivum
 
 

Legutóbbi frissítés:
2019.07.31. Gondolat
Mindszenty öröknaptár
<<  Január  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
  
  

Mindszenty József bíboros, herceprímás, esztergomi érsek címere