36. hét

ANYANYELV

Ha semmi örökséget nem hagyhatunk gyermekeinkre, az ősi nyelvet ne hagyjuk elveszni, mint végrendeleti örökséget. Nem hibáztatható a befogadó nép nyelvének ismerete, de nincs lehangolóbb, mint a szülők életében a gyermeknél megszűnt hazai nyelv.

(1971. adventi körlevél; Magyarországi Mindszenty Alapítvány Levéltára 60 sz. d.)

 

35. hét

ISKOLA

Az iskola az erény és tudomány hajléka. Ha az erényt nem tanítják benne, a tudományától is ments meg, Uram, minket!

(Szentgotthárd, 1947. május 4.; Mindszenty Okmánytár, második kötet, Mindszenty harca, München 1957, Sajtó alá rendezte: Vecsey József 279. o.)

 

34. hét

CSALÁD

…az az igazi család, ahol a szülők a Teremtő Isten munkatársainak tekintik magukat és a Teremtő szándéka szerint nem emelnek gyilkos kezet se előre, se közben, semmikor sem a fakadó élet ellen.

(Regensburg, 1970. október 13.; Magyarországi Mindszenty Alapítvány Levéltára 052/a sz. d.)

 

33. hét

SZENT ISTVÁN

Imádsága és erényélete tette őt naggyá. Igazságos volt alattvalóival, alázatos Istennel szemben, szigorú a bűnhöz, könyörülő az üldözötthöz, özvegyhez, árvához, szegényhez. Erős a bal-sorsban, szerény a szerencsében.

(Budapest, 1947. augusztus 20.; Mindszenty Okmánytár, második kötet, Mindszenty harca, München 1957, Sajtó alá rendezte: Vecsey József 212. o.)

 

32. hét

MÁRIA

Csodálatos fonala a magyar történelemnek a Mária-tisztelet. Ahogy a Duna kiemelkedik vízhálózatunkból, úgy emelkedik ki szélességével és mélységével a Mária-tisztelet a történelmünket átjáró sok egyéb szellemi, lelki folyamból.

(Máriagyűd, 1948. június 6.; Mindszenty Okmánytár, harmadik kötet, Mindszenty áldozata, München 1957, Sajtó alá rendezte: Vecsey József 215. o.)

 

31. hét

VALLÁSOSSÁG

A vallásosság igazság Isten előtt és emberek előtt, és ahhoz semmiféle alakoskodás, semmiféle – a magyar nyelv szerint véve – kevélykedés nem kapcsolódhatik.

(Pázmáneum, 1972. november 5.; Magyarországi Mindszenty Alapítvány Levéltára 052/b sz. d.)

 

30. hét

SEMLEGESSÉG

Csak tapasztalatlan és a történelemben járatlan értelmiségi ember képzelheti, hogy lehetséges az ún. semlegesség álláspontjára helyezkednünk a közélet lényeges kérdéseiben.

(Mindszenty József: Emlékirataim 164. o.)

 

29. hét

OLTÁRISZENTSÉG

Krisztus az Oltáriszentségben minden kegyelem forrása, minden anyag fölé emelő életszentség példaképe, szőlőtő, sok gyümölcs, élővíz forrása. Szőlő-vesszők vagyunk, az ő nedvkeringéséből élünk. Ő gyengíti a rosszat és erősíti a jót.

(Budafok, 1947. május 11.; Mindszenty Okmánytár, második kötet, Mindszenty harca, München 1957, Sajtó alá rendezte: Vecsey József 293. o.)

 

28. hét

ISTEN

Jó volna, ha a mai világ is föltenné ezt a kérdést: Hogyan tetszhetnék Istennek? Sajnos ez a kérdés ritkán hangzik el nyilvánosan is, és a lélek rejtekében is.

(Pázmáneum, 1973. augusztus 5.; Magyarországi Mindszenty Alapítvány Levéltára 052/b sz. d.)

 

27. hét

EGYHÁZ

Édesanyai vonás az is az Egyházon, hogy amint az egyszerű mosónő az édesanya lelki fölényével és méltóságával mondhatja meg magasra cseperedett fiának is, hogy mi a helyes és mi nem, azonképpen az Egyház is, akármilyen magas polcra vergődött neveltjének is megmondhatja, hogy mennyire egyezik az ő törekvése az erkölcsi törvényekkel, vagy mennyiben helyezkedik azokkal szembe.

(Vác, 1946. április 28.; Mindszenty Okmánytár, első kötet, Mindszenty tanítása, München 1957, Sajtó alá rendezte: Vecsey József 146. o.)

 
Oldal 6 / 35
Gondolat


mindszenty
imalanc
pantheon
tarsasag
emlekerem
osztondij
tamogatas
kapcsolat
elerhetoseg
 
 

Ma 2018. augusztus 22. szerda, Menyhért és Mirjam napja van.

hir
kep
hang
film
dokumentum
gondolat
emlekhely
szemle
archivum
 
 

Legutóbbi frissítés:
2018.07.30. Gondolat
Mindszenty öröknaptár
<<  Augusztus  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
    3
  6  7
  

Mindszenty József bíboros, herceprímás, esztergomi érsek címere