Palágyi Natália: Hűségesen követte az Urat

Mindszenty bíboros életútja és példája. Magyar Könyvnyomda, Sankt Gallen, 1976.

Bevezető

A negyvenes évek vége felé én is ott szorongtam egy alkalommal a budapesti Szent István Bazilikában, amikor Hercegprímás Urunk beszélt.

Álltam a tömegben és szomjas lélekkel hallgattam szívekbe találó, határozott szavait. Egyszer megemeltem egyik lábamat, hogy kissé jobban helyezkedjem a minden oldalról nyomó tömegben, s a beszéd végéig nem tudtam többé visszaállni helyemre: kénytelen voltam egy lábon maradni végig. Szószerint minden talpalatnyi hely el volt foglalva...

1973. szeptember 18-án a kanadai Torontóban, az óriási előadócsarnokban hallottam őt ismét sokezres tömeghez beszélni. Törékeny, elkínzott teste kiegyenesedett, fölénk magasodott, lelke tüzétől óriássá nőtt korunknak prófétája, kereszténységünknek és magyarságunknak élő lelkiismerete.

Köszönjük az isteni Gondviselésnek, hogy őt nekünk adta: a magyar történelemnek egyik legnehezebb korszakában eligazító hang és útmutató kéz lehetett számunkra. Köszönjük az Úristennek, hogy erős lelket ajándékozott neki, aki a sötétség órájában eleven vértanú tudott lenni egyházáért és nemzetéért. Köszönjük a Mindenhatónak, hogy magas korára lehetővé tette, hogy szabadon szólhatott az egész világ lelkiismeretéhez, végigjárhatta úgyszólván az egész földkerekséget, és kiadhatta Emlékiratait.

A hívők reményével bízunk abban, hogy a boldog örökkévalóságban, a jó Isten színe előtt közbenjár mindannyiunkért: korunk kiszikkadt lelkű tömegeiért, az igazi emberi szabadságért, és a jobbra s nemesebbre vágyakozó, mai magyarokért.

Mindszenty József bíborosról sokat írtak és még sokat fognak ezután is írni. Ez a kis könyv a Tőle kapott Lelki örökségről szól. Az örökéletben való hit mellett igaznak tartjuk Arany mondását is: „Nem hal meg az, ki milliókra költi dús élte kincsét, ámbár napja múl...”

 * * *

Nekünk, magyaroknak, igen gazdag a lelki örökségünk. Amióta Szent István és munkatársai, Szent Gellérttel az élükön, megnyitották nekünk az evangélium forrásait, ezer év óta a magyar szenteknek és példaadó egyéniségeknek hosszú sora mutatja számunkra a helyes utat. A tegnap magyarjainak is megadatott, hogy hallhatták Prohászka Ottokárt, Bangha Bélát, Apponyi Albertet.

Nekünk, mai magyaroknak, Mindszenty József bíboros atyánk adatott. A mi feladatunk, hogy tanulékony lélekkel megfigyeljük egyéniségét, példáját, megfontoljuk szavait és a magunk sajátos életkörülményeire alkalmazzuk útmutatásait. Természetesen vannak őbenne olyan egyéni vonások, melyeket megcsodálunk, de amelyek egészen csak az ő személyisége. Azonban vannak – gazdagon – olyan jellegzetességek Bíboros Atyánkban, melyek követésre buzdítanak, s ha komolyan törekszünk az ő nyomában járni: boldogabbak leszünk, és megváltoztathatjuk a világ arculatát körülöttünk.

Róma, 1976 Hamvazószerda


Palágyi Natália testvérA könyv tartalomjegyzéke:

 1. Bevezető
 2. Mindszenty bíboros lelkisége
 3. Egyenes úton
 4. Mindszenty bíboros példaképünk
 5. Mindszenty bíboros utolsó körlevele
 6. Mindszenty bíboros életútja
 7. A családi otthon
 8. Iskolái
 9. A lelkipásztor
 10. A püspök
 11. Prímási kinevezése
 12. Mindszenty József Esztergom érseke, Magyarország hercegprímása
 13. Boldogasszony éve
 14. Letartóztatása és kirakatpere
 15. Kiszabadítása
 16. A menedékjog
 17. Az utolsó évek
 18. Halála
 19. Gyászistentisztelet és temetés Máriacellben
 20. Források

(A borító nagyításához kattintson a képre!)

Vissza

 
Szemle


mindszenty
imalanc
pantheon
tarsasag
emlekerem
osztondij
tamogatas
kapcsolat
elerhetoseg
 
 

Ma 2020. július 11. szombat, Nóra és Lili napja van.

hir
kep
hang
film
dokumentum
gondolat
emlekhely
szemle
archivum
 
 

Legutóbbi frissítés:
2019.07.31. Gondolat
Mindszenty öröknaptár
<<  Július  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
    2
  

Mindszenty József bíboros, herceprímás, esztergomi érsek címere