Mindszenty bíborosra emlékeztekMindszenty József bíborosra emlékeztek október 31-én raboskodása színhelyén, Felsőpetényben és a volt rétsági laktanyában, ahol első szabad éjszakáját töltötte 1956. október 30-ról 31-re virradóra. Az ünnepségsorozat Felsőpetényben kezdődött, Beer Miklós váci megyéspüspök mutatott be szentmisét, majd a bíboros börtönéül szolgáló Almásy-kastély falán lévő emléktáblánál Tóth Zoltán József, a Honvédelmi Minisztérium (HM) államtitkára mondott beszédet. A rendezvény délután a rétsági laktanya udvarán folytatódott. Fodor Lajos, a honvédelmi tárca közigazgatási államtitkára tartott ünnepi beszédet.

Amint mondta: egy emléknap mindig üzenetet hordoz, segít a múlt megítélésében, és a jövő alakításában. Mindszenty bíboros Magyarország történelmének legnehezebb időszakában élt, a Rákosi-érában üldöztetést és kínzásokat kellett elszenvednie, de nem tudták megtörni, ember- és hazaszeretete megmaradt.

A rétsági katonaság és a főpap kapcsolatáról szólva elmondta, hogy Újpestről egy csoportot küldtek Mindszenty kiszabadítására, a rétsági laktanyából pedig egy tiszti különítmény csatlakozott hozzájuk. Mindszenty József első szabad éjszakáját a rétsági laktanyában töltötte, erről első rádióbeszédében is megemlékezett. A megemlékezés koszorúzással ért véget.

(MTI)

Vissza

 
Archívum


mindszenty
imalanc
pantheon
tarsasag
emlekerem
osztondij
tamogatas
kapcsolat
elerhetoseg
 
 

Ma 2020. október 1. csütörtök, Malvin napja van.

hir
kep
hang
film
dokumentum
gondolat
emlekhely
szemle
archivum
 
 

Legutóbbi frissítés:
2019.07.31. Gondolat
Mindszenty öröknaptár
<<  Október  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
   
25
2627 

Mindszenty József bíboros, herceprímás, esztergomi érsek címere