Átadták a Mindszenty-emlékérmeket

A keresztény Magyarország szolgálatának jegyében kell ápolni a hercegprímás életpéldáját, szellemiségét – mondta Lezsák Sándor.

„Azon dolgozunk, hogy Mindszenty József életpéldája, gondolatai ma is erősek legyenek, köztünk éljenek. S nemcsak könyvekben vagy a különböző szobrokban, hanem a mindennapi életben, illetve a gyakorlatban is” – adta meg az alaphangot Lezsák Sándor parlamenti alelnök, a Mindszenty Társaság ügyvezető elnöke a hercegprímásról elnevezett emlékérem tegnapi átadásán.

Kifejtette, a társaság felelőssége és feladata, hogy ebben a munkában más intézményekkel, szervezetekkel, alapítványokkal, közösségekkel, valamint a római katolikus egyházzal is együttműködjön. Ennek szellemében szerveznek rendszeresen, országszerte tanulmányi vetélkedőket, tanácskozásokat, illetve biztosítanak ösztöndíjat is diákok számára. „Valamennyien a keresztény Magyarországot szolgáljuk, nemzeti érdekből is” – fogalmazott a kormánypárti politikus az Országgyűlésben tartott eseményen.

Lezsák Sándor és a díjazottak: Bolberitz Pál,
Horváth János és P. Ferencz B. Ervin
(Fotó: Csudai Sándor)

(Nagyításhoz kattintson a képre!)

Az elismerésben ezúttal Bolberitz Pál egyetemi tanár, a Szent István Akadémia elnöke, Horváth János közgazdász, az Országgyűlés volt korelnöke és P. Ferencz B. Ervin ferences szerzetes részesült. A résztvevők, ahogy az elmúlt években, úgy ezúttal is levonultak a Parlamentnek ahhoz a terméhez, ahonnan 1956. november 3-án este Mindszenty József rádióbeszédet mondott, s az ott elhelyezett emléktáblát megkoszorúzták.

A Mindszenty Társaság még 2004-ben alakult, célja a hercegprímás emlékének ápolása, a kommunista államhatalom által bebörtönzött, meghurcolt főpap történelmi életművének megismertetése a közvéleménnyel, a bíboros teljes életútja feltárásának támogatása, boldoggá avatásának szorgalmazása. Lezsák szerint a díjazottak ebben a munkában tudnak közreműködni, hitelesen képviselve a hercegprímás szellemiségét a mai világban.

Kacsoh Dániel              

(Forrás: Magyar Hírlap.hu)

Vissza


 
Hír


mindszenty
imalanc
pantheon
tarsasag
emlekerem
osztondij
tamogatas
kapcsolat
elerhetoseg
 
 

Ma 2020. május 26. kedd, Fülöp és Evelin napja van.

hir
kep
hang
film
dokumentum
gondolat
emlekhely
szemle
archivum
 
 

Legutóbbi frissítés:
2019.07.31. Gondolat
Mindszenty öröknaptár
<<  Május  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
      3

Mindszenty József bíboros, herceprímás, esztergomi érsek címere