dr. Horváth Béla: Laudáció prof. dr. Bolberitz Pálról

Bolberitz Pál professzor úr, aki Széchenyi-díjas római katolikus pap, filozófus, egyetemi tanár, a Szent István Akadémia elnöke, a Magyar Kolping Szövetség országos prézese, a Nemzetközi Cusanus Társaság tagja, a Szuverén Máltai lovagrend nagykeresztes konvent káplánja, az MTA doktora, Budapesten született 73 éve, 1941. szeptember 15.-én neves polgári családban.

Édesapja Dr. Bolberitz Károly vegyészmérnök, aki a nemzetközi hírű közgazdász, Heller Farkas unokaöccse volt, s jelentős kutatómunkát végzett a vízegészségügy, az ipari üzemek vízgazdálkodása, a vízkezelési technológiák kidolgozása és a szennyvíztisztítás területén.

Bolberitz Pál professzor úr 1959-ben érettségizett a budai Toldy Ferenc Gimnáziumban, ahol Antall József későbbi miniszterelnök volt az osztályfőnöke és történelem tanára.

Kitűnő érettségije ellenére az egyetemi továbbtanulástól Benke Valéria, kommunista művelődésügyi miniszternő tiltotta el '56-os ún. „negatív magatartása” miatt, ezért előbb antikvárius, majd autó-villamossági műszerész szakmát szerzett.

1961-ben lett az esztergomi főegyházmegye katolikus papi szeminárium növendéke és 1966-ban szentelték pappá Esztergomban.

Kezdetben Szentendrén, majd a budapesti XI. kerületi Szentimrevárosban volt nagy népszerűségű fiatal káplán, modern, divatos öltözködésével, reverendájával újszerűséget hozott a hívek közé. Rendkívüli nagy látogatottságú, több száz bibliaórát tartott a középiskolai és egyetemista ifjúságnak, ami lelkipásztori pályája legfontosabb szakasza volt. Bolberitz atya követte Szent Pál apostol szavait:

„Hirdesd az igét, akár alkalmas, akár alkalmatlan”, továbbá „Jaj nekem, ha nem hirdetem az evangéliumot”.

A közel 50 évnyi személyes kapcsolatom professzor úrral innen, a Szentimrevárosból datálódik. Szentírás magyarázatait a mai napig megtartja szerte Budapest templomaiban, vasárnaponként több budai templomban mutat be szentmisét, mert a Példabeszédek könyvéből tudjuk: „Isten minden szava színtiszta igazság, pajzs azoknak, akik hozzá menekülnek”. Prédikációi Prohászka-i magasságba emelik őt!

Tanulmányokat folytatott a Budapesti Hittudományi Akadémián 1966–68 között, 1969-ben teológiai doktorátust szerzett, s 1973 szeptemberétől az esztergomi szeminárium prefektusa és teológiai tanára lett. A diktatúra eltávolíttatta a fővárosból, de mivel tudjuk, hogy Bolberitz atya mindig vonzódott a jezsuita rendhez, ezért rá is igaz, amire Loyolai Szent Ignác, a Jézus Társaság alapítója figyelmeztette a jezsuitákat: „Ha nem üldöznek titeket, vizsgáljátok meg lelkiismereteteket, hogy jól végzitek-e munkátokat”.

Így az esztergomi Szegényházi templomban folyatta tovább az ifjúsággal való nagy értékű foglalkozásait. Erre tovább "buktatták felfelé": 1974-től a római Gregoriana Pápai Egyetem filozófus-, s a „Rota Romana” egyházjog-hallgatója volt.

1976-tól ismét Esztergomban tanított, majd 1978-tól a budapesti Hittudományi Akadémia filozófia professzora. 1982-től egyetemi tanár, akit többször dékánná választottak.

A rendszerváltozás után részt vett a Vatikán és a szabadon megválasztott magyar kormány tárgyalásain.

Antall József miniszterelnöknek, mint egykori tanárának - saját kérésére - ő adta fel az utolsó kenetet és temette el egyházilag 1993 decemberében.

Cikkei, tanulmányai az „Új Ember”-ben, a „Vigiliá”-ban, a „Teológiá”-ban és a „Jel”-ben jelennek meg.

Közel 30 könyve jelent meg magyarul és németül.

Kitüntetései, címei:

2002 óta a Parma Fidei ~ Hit Pajzsa díj kurátoraként jelentős szerepe van a díjazottak kiválasztásában.

Orbán Viktor írta az egyik HIT PAJZSA kitüntetettnek: „Mindennapjainkat sóként átható, sorsunkat mécsesként megvilágító emberekre minden időkben nagy szükségünk van”.

Nos, milyen mécses Bolberitz atya, mi életútja, életelve? Mi köti össze Őt Mindszenty bíborossal, akinek nagy tisztelője volt Bolberitz atya édesanyja? Az, amit Péter apostol mondott a jeruzsálemi Főtanács előtt, amikor megtiltották neki és János apostolnak, hogy Jézusról beszéljenek:

"Inkább kell engedelmeskedni Istennek, mint az embereknek".

Mindezek alapján Bolberitz Pál professzor úr méltó a Mindszenty Emlékérem átvételére!


Vissza

 
A Mindszenty Társaság


mindszenty
imalanc
pantheon
tarsasag
emlekerem
osztondij
tamogatas
kapcsolat
elerhetoseg
 
 

Ma 2020. augusztus 13. csütörtök, Ipoly napja van.

hir
kep
hang
film
dokumentum
gondolat
emlekhely
szemle
archivum
 
 

Legutóbbi frissítés:
2019.07.31. Gondolat
Mindszenty öröknaptár
<<  Augusztus  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
     
  3  6  7
      

Mindszenty József bíboros, herceprímás, esztergomi érsek címere