Átadták a Mindszenty Emlékérmeket

Gasztonyi László vállalkozó és Ruppert József piarista szerzetes kapta idén a Mindszenty-emlékérmet, amelyet Lezsák Sándor adott át.

A Vas megyei Csehimindszenten tartotta ülését a Mindszenty Társaság. E faluban született Magyarország utolsó hercegprímása, az evangélium rendíthetetlen hirdetője Mindszenty József.  Az ő nevét viselő szervezet 2004-ben alakult azzal a céllal, hogy ápolja a bíboros emlékét, megismertesse a közvéleménnyel az egykori főpap történelmi életművét, támogassa és elősegítse Mindszenty József életútjának feltárását, és szorgalmazza boldoggá avatását.

A társaság évente 3 alkalommal ülésezik. Április 29-én Csehimindszenten. Itt adták át a bíborosról elnevezett emlékérmeket. Ezúttal ketten vehették át az elismerést Lezsák Sándortól a társaság elnökétől. A kitüntetést a szervezet azoknak ítéli oda azoknak, akik a névadó példáját követve munkásságukkal mások és az ország javát szolgálják.

(Nagyításhoz kattintson a képekre!)

Az egyik díjazott Gasztonyi László, a győri székhelyű Vill-Korr Hungária Kft. ügyvezető igazgatója. A köztéri és ipari villamos hálózatok építésével, felújításával, a technológiai és épület villanyszereléssel, illetve építmények és városrészek díszkivilágításával foglalkozó cég kis családi vállalkozásként indult. Mára egy több milliárd forint árbevételű vállalkozássá fejlődött. A cég vezetője mindig fontosnak tartotta, hogy támogasson egyházközségeket, egyházi közösségeket céljaik megvalósításában. Számos köztéri szobor felállítását illetve templomok villanyszerelési, világítási, díszkivilágítási munkáit támogatták, végezték el. Többek között a csehimindszenti templom világítási korszerűsítése is a vállalatnak köszönhető.

Vallásos családból származom, mondta a martinus.hu-nk adott interjújában Gasztonyi László ügyvezető. A támogatásokkal egyrészt szeretném kifejezni, hogy hová is tartozom illetve szeretnék példát is mutatni más vállalatok vezetőinek. Ha ők is támogatnak hasonló célokat akkor ez az ország sokkal szebb és boldogabb lesz.

Ruppert József piarista atya több évtizedes kecskeméti pedagógiai és nevelő munkát követően a rend generálisa mellett dolgozott évtizedekig. Eközben nem csak a szlovák, az olasz vagy éppen a lengyel és román piaristák ügyeivel foglalkozott, hanem pl. a firenzei magyar közösségnek is tartott szentmiséket. Később Rómában boldoggá avatási posztulátorként is dolgozott. Az ő munkájának is köszönhető, hogy boldoggá avatták Salkaházi Sárát. És ő segítette Brenner János ügyének előrehaladását. Mindszenty József ügyében pl. orvosi iratok olaszra fordításával, vagy a római Szent István Házban található Mindszenty iratok feltárásával és átadásával, nyújtott segítséget.

Személyesen soha nem találkoztam Mindszenty bíborossal, de volt lehetőségem az ő boldoggá avatásának előmozdításában segíteni, mondta a martinus.hu-nak adott interjúban Ruppert József atya. Amikor Rómában a Szent István Háznak voltam igazgatója, Mindszenty bíboros látogatásának emlékeit megtaláltam. Amikor a budapesti amerikai követségről a bíboros Bécsen keresztül Rómába érkezett, első útja a Szent István Házba vezetett. Az emlékkönyvbe a következőket írta: „A Magyar Egyház megvalósult álma boldogsággal tölt el” (A Szent István Ház a Szent István király által alapította egykori zarándokház jogutódja. Az eredeti épületet és templomot az 1700-as években lebontották. Először Mindszenty bíboros akart újra zarándokházat létesíteni Rómában, végül 1965-ben épülhetett fel az új zarándokház.) Ez a mondat akkor engem nagyon szíven ütött, mert rájöttem, hogy én ennek a boldogságnak vagyok ott a követe, végrehajtója. És talán attól fogva viselem kicsit jobban a szívemen a bíboros ügyét és igyekszem törekvéseit – pl. magyarság megerősítése, a család szeretete -evvel a híveket jobban megismertetni.

A díjátadó után következett a hagyományos 29-i engesztelés a faluban. (1892. március 29-én látta meg a napvilágot a bíboros. Minden hónap 29-én este 18 óráról tartanak szentségimádást és engesztelést a bíboros keresztelési és újmisés templomában.) Ezen az estén dr. Pápai Lajos, győri megyéspüspök volta főcelebráns és szónok. Szentbeszédben Mindszenty bíboros erényeire mutatott rá. Isten elhelyezte a feltámadott Krisztus erejének jeleit az Egyházban, mondta. Ezek között szerepel pl. a család, az Isten országáért vállalt szüzesség, a papság, a vértanúság, amelyek Mindszenty József életében is megjelentek. A bíboros megtalálta az élethivatását, amelyben példát mutatott minden embernek. A ma keresztényeinek is ezt a tanúságtételt kell megvalósítaniuk az életükben.

A szentmisét körmenet és a bíboros boldoggá avatásáért mondott ima zárta.

(Forrás: Martinus.hu)


Vissza

 
Hír


mindszenty
imalanc
pantheon
tarsasag
emlekerem
osztondij
tamogatas
kapcsolat
elerhetoseg
 
 

Ma 2020. július 11. szombat, Nóra és Lili napja van.

hir
kep
hang
film
dokumentum
gondolat
emlekhely
szemle
archivum
 
 

Legutóbbi frissítés:
2019.07.31. Gondolat
Mindszenty öröknaptár
<<  December  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Mindszenty József bíboros, herceprímás, esztergomi érsek címere