Szobrot avattak Mindszenty József bíboros emlékére Pálosszentkúton


2019. március 24.

Szobrot avattak Mindszenty József bíboros emlékére Pálosszentkúton

 

Mindszenty József bíboros tiszteletére állítottak szobrot a petőfiszállási kegyhelyen, Pálosszentúkon. Lantos Györgyi szobrászművész alkotását ünnepi szentmise keretében avatták fel szombaton, majd ezt követően adták át a Mindszenty Emlékérmet.

Mindszenty József bíboros rendíthetetlen hite, szilárd jelleme, példaadó, tanúságtevő élete üzenet a mai ember számára is. Ennek az üzenetnek állít méltó emléket a Mindszenty-szobor, amely a Lakiteleki Népfőiskola, a petőfiszállási önkormányzat támogatásával és a Magyar Pálos Rend hozzájárulásával valósult meg és immár örök hírvivője Mindszenty bíboros szellemi örökségének.

– Legyünk most az imádság nemzete! Ha újból megtanulunk imádkozni, lesz honnét erőt és bizalmat meríteni! – idézte Mindszenty bíborost Lezsák Sándor az országgyűlés alelnöke a szombati szoboravatón. Majd így folytatta: – Ez ma is érvényes korparancs. A hipnotizáló hitetlenektől, a disznófejű nagyuraktól fenyegetett világunkban történelmi hazánkban, itt a pálosok virágoskertjében adjon példázatot Mindszenty bíboros urunk mellszobra, mozgósítson bennünket a cselekvő keresztény élet próbatételeivel. Végül arról számolt be, hogy kedvező hírek jönnek a Vatikánból, egyre többen erősítik, hogy közeledik Mindszenty bíboros boldoggá avatása.

– Mindszenty bíboros egész életét betöltötte hite, reménye, szeretete, az Istenért, a hazáért és az egyházért való kiállása. Ezért méltó és igazságos lesz, ha hivatalosan is elismerést nyer boldoggá és szenté avatása, amelyet a szívünkben már most is így hordozunk – fogalmazott a szobor leleplezésekor dr. Bábel Balázs a Kalocsa-Kecskeméti Egyházmegye érseke.

Szász János Petőfiszállás polgármester ünnepi beszédében felidézte, azt az eseményt, amikor Mindszenty bíboros Pálosszentkútra látogatott. Elmondta, a bíboros 1947. augusztus 15-én Boldogasszony évet hirdetett, amely olyan népszerű volt, hogy népmozgalommá nőtte ki magát. Ennek során a következő egy évben számos kegyhelyre és zarándokhelyre ellátogatott, többek között Pálosszentkútra is, ahol letette a tervezett templom alapköveit. Elképzeléseit a templom nagyságáról a mai két árkádsor tükrözi – ismertette a polgármester.

A bronz mellszobor leleplezése után a Mindszenty József egykori esztergomi érsekről, hercegprímásról elnevezett elismeréseket Lezsák Sándortól, az Országgyűlés alelnökétől, a Mindszenty Társaság ügyvezető elnökétől vehették át a díjazottak. Mindszenty Emlékérmet kapott: Farkas István piarista szerzetes, tanár, Kisléghi Nagy Ádám festőművész, és a kecskeméti Szent Imre Katolikus Óvoda és Általános Iskola.

Az elismerést adományozó Mindszenty Társaság 2004-ben alakult, célja Mindszenty József emlékének ápolása, a néhai főpásztor történelmi életművének megismertetése a közvéleménnyel, a bíboros teljes életútjának feltárása, továbbá boldoggá avatásának szorgalmazása.

 

Mindszentyről röviden

Mindszenty József 1892-ben született, eredeti neve Pehm József. Zala megyei plébánossága után 1944-ben nevezte ki XII. Pius pápa veszprémi püspökké, röviddel ezután a nyilas kormány bebörtönözte. Esztergomi érsek és Magyarország prímása 1945-ben lett, bíborosi rangot 1946-ban kapott. Koholt vádak alapján 1948 karácsonyán bebörtönözték, 1949-ben életfogytiglani börtönre ítélték. Az 1956-os forradalom alatt kiszabadították, a szabadságharc leverése után az Egyesült Államok budapesti nagykövetségére menekült, onnan 1971-ben hagyhatta el az országot és költözhetett Bécsbe, ott halt meg 1975-ben. Végakarata szerint az ausztriai Mariazellben temették el. Mindszenty Józsefet a rendszerváltáskor, 1990-ben rehabilitálták, 1991-ben pedig ünnepélyes keretek között helyezték örök nyugalomra Esztergomban.


baon.hu

Vissza

 
Hír


mindszenty
imalanc
pantheon
tarsasag
emlekerem
osztondij
tamogatas
kapcsolat
elerhetoseg
 
 

Ma 2020. október 1. csütörtök, Malvin napja van.

hir
kep
hang
film
dokumentum
gondolat
emlekhely
szemle
archivum
 
 

Legutóbbi frissítés:
2019.07.31. Gondolat
Mindszenty öröknaptár
<<  Október  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
   
25
2627 

Mindszenty József bíboros, herceprímás, esztergomi érsek címere