1050 kilométert kerékpároztak Mindszenty József boldoggá avatásáért


2019. július 30.

1050 kilométert kerékpároztak Mindszenty József boldoggá avatásáért

 

Tavaly Lengyelországban jártak, egészen Częstochowáig, a Jasna Góra-i kolostorig tekertek; idén Csíksomlyó volt az úti célja öt balogunyomi kerékpáros zarándoknak. Június végén kilenc napon át kerékpároztak. Indulás előtt Csehimindszenten kaptak úti áldást; azóta hazaértek, teljesítették tervüket: 1050 kilométert tettek meg kilenc nap alatt két keréken.

Június 24-én reggel Balogunyomban szállt nyeregbe az öt kerékpáros zarándok – Király Bernadett, Király Miklós, Gulyás Benjamin, Mohos Géza és Kiss Zsolt –, akik azon kívül, hogy fizikailag és fejben is felkészültek a nem mindennapi vállalásra, gyakorlatilag óráról órára, faluról falura megtervezték az utat. Más kérdés, hogy a terepviszonyok időnként felülírták az elképzeléseiket.

Az indulás napján Csehimindszenten, a templom előtt Déri Péter esperes, plébános a kérésükre érdekes történeteket mesélt nekik Mindszenty hercegprímásról, a falu híres szülöttéről, majd áldást adott útjukra.

Az első éjszakát a Káli-medencében töltötte a csapat – saját bevallásuk szerint fogukat összeszorítva tekertek fel a kékkúti hegyre –, másnap már öt óra előtt talpon voltak, hogy hűvösben indulhassanak útnak. A tihanyi apátság tornyai alatt szálltak kompra és keltek át a túlpartra. Érintették Simontornyát, Dunaföldvárt, Kecskemétet, Kisújszállást, Debrecent és Máriapócsot is. Itt, miközben görögkatolikus szertartáson vettek részt, meglepetésként egy görögkatolikus atya megáldotta a nyolc vándort, ezzel a testvéri gesztussal segítve haladásukat.

A magyarországi szakasz után Nagykárolynál lépték át a határt, és a Maros völgyén keresztül értek be a Csíki-medencébe. Összességében a terv szerint haladtak: eltérve a hagyományos Mária Maratontól, az északi vonulattól, amely Mariazelltől halad Csíksomlyóig, 1050 kilométert tettek meg kilenc nap alatt – úgy, hogy hárman kísérték őket autóval.

Az utolsó napon Balogunyomból busszal indult zarándoktestvéreikkel találkoztak: mintegy ötven barátjuk, ismerősük kelt útra Erdélybe, hogy néhány napot együtt töltsenek ott, ismerkedve Székelyföld szépségeivel.

Tavaly Brenner János boldoggá avatásáért kerékpároztak a zarándokok, idén Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Magyarország egykori prímása boldoggá avatásáért és a még mindig hiányzó Szombathely–Balogunyom kerékpárútért.

A kilenc hosszú, fáradságos, de élményekkel teli napon – Mohos Géza elmondása szerint – ökumenikus zarándoklattá is alakult az útjuk. Az egyik erdélyi szállásukon, Sarmaságon, mint kiderült, református lelkész volt a szállásadójuk. Ottlétükkor vendégséget és pétanque partit rendeztek.

Sokat küzdöttek az időjárással is. Az első napokban a forrósággal, az út végén éppen ellenkezőleg, a hirtelen lehűléssel gyűlt meg a bajuk, óriási vihar kerekedett, bőrig áztak. A Gyergyói- és a Csíki-medence között egy hágón is át kellett kelniük, ez ugyancsak emlékezetes számukra, ahogy a csíksomlyói Caritas-házban való fogadtatásuk is.

Profi kerékpáros szemmel nézve lehet, hogy nem nagy a teljesítményünk, „mindössze” ezer kilométer, de itt átlagos fizikai képességű emberekről van szó – mondta Mohos Géza, a csapat vezetője, akinek blogbejegyzéseit, úti beszámolóit naponta várták az itthoniak. Ő pedig nem hajtotta álomra a fejét az aznapi élmények sorolása és társai, valamint az őket kísérők bemutatása nélkül. Feleségéről, Király Bernadettről így írt: „Ő az a fantasztikus nő, aki végig kitartva tekerte le velünk a kilométereket, ráadásul hatékonyan besegített a háttérszolgálatnak. Tudatosan figyelt arra, hogy minden fontos momentumot fotón is dokumentáljunk. A kerékpáros csapat újoncaként bizonyította, milyen emberfeletti teljesítményre képes.”

A kerékpárosok és kísérőik, bár korábban sok kétkedő pillantással találkoztak, végül dacoltak a kilométerekkel, a szélsőséges időjárással és a terepviszonyokkal. Úgy összegeztek, hogy ezen az úton mindannyian többek lettek. Gazdagodtak élményekben, kitartásban, önbecsülésben, vidámságban, barátságban, bátorságban, összetartozásban és nem utolsósorban hitben és szeretetben. Már tervben van a zarándoklat folytatása is, amelyről azonban még nem árult el részleteket Mohos Géza.


magyarkurir.hu

Vissza

 
Hír


mindszenty
imalanc
pantheon
tarsasag
emlekerem
osztondij
tamogatas
kapcsolat
elerhetoseg
 
 

Ma 2020. október 1. csütörtök, Malvin napja van.

hir
kep
hang
film
dokumentum
gondolat
emlekhely
szemle
archivum
 
 

Legutóbbi frissítés:
2019.07.31. Gondolat
Mindszenty öröknaptár
<<  Október  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
   
25
2627 

Mindszenty József bíboros, herceprímás, esztergomi érsek címere