12. hét

BÖRTÖN

A börtön szenvedéseiben és nagy magányában Isten oly sokszor nyúl a mindenki által elhagyott ember után – rég eltemetett vallási igazságok mozdulnak meg és ébredeznek a lélekben.

(Mindszenty József: Emlékirataim 379. o.)

 

11. hét

HITTUDOMÁNY

A hittudomány terén pedig a tudományos közlés számára meg kell találnia azokat a módozatokat, amelyekkel az örök igazságokat a mai ember lelkületének megfelelően, az ész és szív számára meggyőzően és vonzóan adja elő.

(Budapest, 1948. február 15.; Mindszenty Okmánytár, harmadik kötet, Mindszenty áldozata, München 1957, Sajtó alá rendezte: Vecsey József 137. o.)

 

10. hét

KERESZTSÉG

A keresztség kiemel új életre, különb életre. Ahol kiritkítják a keresztséget, elpogányosodik az élet.

(Csongrád, 1947. augusztus 17.; Mindszenty Okmánytár, harmadik kötet, Mindszenty áldozata, München 1957, Sajtó alá rendezte: Vecsey József 73. o.)

 

9. hét

GYERMEK

És a gyermeknek is méltósága van. Alávetetten a szülőknek, de méltóságuk van. A gyermek Jézusnak az arca és mosolya van a ti gyermekeitek feje fölött.

(Youngstown, 1974. június 2.; Magyarországi Mindszenty Alapítvány Levéltára hangfelvétel)

 

8. hét

EGYHÁZ ÉS HAZA

Róma és hazám, ti lesztek életem útmutató csillagzatai, céljai és boldog leszek, ha ebben a gondolatban éljük életünket és a két erénnyel megújul még a magyar föld színe és a két erényért jutunk el az örök élet révpartjaira.

(Esztergom, 1945. október 7.; Mindszenty Okmánytár, első kötet, Mindszenty tanítása, München 1957, Sajtó alá rendezte: Vecsey József 50. o.)

 

7. hét

KOMMUNIZMUS

A kommunizmus az ember fantomja, aki egyedül maradt az életben és tudatosan vagy tudatlanul telve van félelemmel. Az ember nem válthatja meg önmagát. Üdvösség csak Isten és saját emberi igyekezetünk útján lép az életünkbe. Nem attól függ, mennyien hisszük ezt, hanem mennyien adjuk oda ezért az életünket.

(Emberi Jogok Európai Konferenciája elnökségének írt levél; Válogatott levelek, Magyarországi Mindszenty Alapítvány Levéltára)

 

6.hét

ANYASZENTEGYHÁZ

Jézus szívéből szeretetben született, a keresztény milliók ölelésére és vezetésére az élet-úton. Ezért is Anyaszentegyház.

(Budapest, 1947. október 4.; Mindszenty Okmánytár, harmadik kötet, Mindszenty áldozata, München 1957, Sajtó alá rendezte: Vecsey József 94. o.)

 

5. hét

KÜLSŐSÉG

Semmit külsőségért! Mindent a belsőért!

(Pázmáneum, 1973. november 11.; Magyarországi Mindszenty Alapítvány Levéltára 052/b sz. d.)

 

4. hét

CSALÁD

Amint a rejtett, de egészséges gyökérzet lenn a föld televényében a dús életű, hatalmas erdőséget, úgy tartja fenn virágzásban és erejében a család a társadalmat és államot.

(Sátoraljaújhely, 1948. április 18.; Mindszenty Okmánytár, harmadik kötet, Mindszenty áldozata, München 1957, Sajtó alá rendezte: Vecsey József 209. o.)

 

3. hét

EMBERI JOGOK

Az elvek, az emberi jogok és az emberszeretet védelmében azonban még pusztában kiáltónak szerepéről sem enged lemondani kötelességünk és lelkiismeretünk.

(1947. október 2. pásztor­levél; Mindszenty Okmánytár, második kötet, Mindszenty harca, München 1957, Sajtó alá rendezte: Vecsey József 118. o.)

 
Oldal 5 / 37
Gondolat


mindszenty
imalanc
pantheon
tarsasag
emlekerem
osztondij
tamogatas
kapcsolat
elerhetoseg
 
 

Ma 2020. augusztus 10. hétfő, Lőrinc napja van.

hir
kep
hang
film
dokumentum
gondolat
emlekhely
szemle
archivum
 
 

Legutóbbi frissítés:
2019.07.31. Gondolat
Mindszenty öröknaptár
<<  Augusztus  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
     
  3  6  7
      

Mindszenty József bíboros, herceprímás, esztergomi érsek címere