Mindszenty Társaság

a Mindszenty-kultusz ápolásáért


Jeles közéleti személyiségek – országgyűlési képviselők, jogtudósok, egyházi személyiségek – a mai napon úgy határoztak, hogy bejelentik szándékukat a Mindszenty Társaság megalakítására.

A 15 fős Társaság főbb céljai:

  • Ápolni Mindszenty József bíboros emlékét, megismertetni a közvéleménnyel a volt főpap történelmi életművét,
  • támogatni és elősegíteni Mindszenty József teljes életútjának feltárását, különös tekintettel magyarországi helytállására és az emigrációban végzett főpásztori tevékenységére,
  • megteremteni és fenntartani a mártír főpap egészséges kultuszát a hazai és a nemzetközi közvéleményben, kiemelten hangsúlyozva erkölcsi nagyságát és szilárd példaadását,
  • szorgalmazni és elősegíteni Mindszenty bíboros boldoggá avatását.

A Társaság Mindszenty Emlékérmet alapít. Emellett évente 250.000 forintos kutatói ösztöndíjat biztosít, melyet pályázat útján adományoz egy-egy fiatal kutatónak.  Az ösztöndíj célja a Mindszenty-kutatások elősegítése, végső soron hozzájárulás a bíboros-főpap életútjának minél teljesebb és sokoldalúbb tudományos igényű feltárásához. A Mindszent Emlékérmet elnyert személyek egy éves általános tanulmányi ösztöndíjra javasolhatnak egy-egy általuk tehetségesnek ítélt fiatalt környezetükből.

A Mindszenty Társaság – közéleti tevékenysége gyakorlásának céljából – évente három alkalommal ülésezik a bíboros-főpap életútjában jelentőséggel bíró települések és helyszínek valamelyikén. Ezen alkalmakkor kerül sor a Mindszenty Emlékérem és oklevelek átadására, a kutatói ösztöndíjat elnyert személyek megnevezésére.

A Mindszenty Társaság alapítói úgy határoztak, hogy a társaság létszámát 15 főben maximálják, a kilépéssel vagy elhalálozással megürült helyre a tagság hív meg újabb tagokat.

Az alapítók személyét, egyben a Táraság első teljes névsorát annak alakuló ülésén teszik közzé, Veszprémben, Mindszenty József püspöki székvárosában, 2004. március 5-én, püspökké való kinevezésének 60. évfordulóján.

A Mindszenty Társaság várja pártoló tagjainak sorába mindazon személyeket, intézményeket, akik vagy amelyek szívesen hozzájárulnak céljainak minél teljesebb körű megvalósításához.  

Budapest, 2004. február 5.

A kezdeményezők nevében:


Lezsák Sándor
országgyűlési képviselőA Társaság tevékenysége:

A Mindszenty Társaság


mindszenty
imalanc
pantheon
tarsasag
emlekerem
osztondij
tamogatas
kapcsolat
elerhetoseg
 
 

Ma 2020. szeptember 29. kedd, Mihály napja van.

hir
kep
hang
film
dokumentum
gondolat
emlekhely
szemle
archivum
 
 

Legutóbbi frissítés:
2019.07.31. Gondolat
Mindszenty öröknaptár
<<  Szeptember  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
 
    

Mindszenty József bíboros, herceprímás, esztergomi érsek címere